Hoe vacatures slaapverwekkend hun doel voorbij schieten.

 

Vallen ze jou ook wel eens op? Die vreemde, nietszeggende wezens waarnaar in veel vacatures wordt gevraagd? Spinnen in het web, alleskunners, salestijgers en creatieve duizendpoten – het kan niet gek genoeg zijn. Termen die kant noch wal raken en evenmin origineel zijn (googel maar eens).

Ons land stroomt ondertussen over van teamplayers met een flinke dosis humor, kartrekkers en medewerkers die hun kop boven het maaiveld uitsteken.

Waarom laten we deze onzin niet achterwege? Net als de roep om mensen zonder 9 – 5 mentaliteit die bij voorkeur ‘een stapje harder lopen dan de rest’. Gaaaap. Het unieke is daar ondertussen echt wel van af.

Schiet met scherp

Stel, je zoekt een junior-verkoper voor de verkoop van jong gebruikte auto’s van een hip en trendy merk. Lastig te vinden, hoor ik vaak. Nou, niet als je het mij vraagt. Ze zijn er, méér zelfs dan jij je voor mogelijk houdt. Maar waarom reageren ze dan niet? Het antwoord op deze vraag is volgens mij kinderlijk eenvoudig: jij en je kandidaat spreken een andere taal. En zolang jij niet bereid bent deze taal te leren, zul jij hem nooit bereiken. Jammer, al je moeite was voor niets. Kleine tip: vervang in deze specifieke vacature allereerst een term als ‘acquireren’ (ik kom het echt tegen!) door ‘benaderen’ of ‘opvolgen’. Zo krijgt de kandidaat een beter beeld van zijn toekomstige werkzaamheden.

Mooie verhalen

Iedereen is er gek op: mooie verhalen. Gebruik ze echter alléén als ze daadwerkelijk iets aan je vacature toevoegen. Welke conclusie kun je trekken met deze kennis in je achterhoofd tijdens de zoektocht naar de jonge verkoper? Simpel: wollige verhalen over interessante secundaire arbeidsvoorwaarden zeggen de jongeman die jij zoekt helemaal niets. Zeg nou zelf, zou zijn hart nu echt sneller gaan kloppen bij het lezen van de volgende vermelding?

‘Interessante collectieve verzekeringen en een goede pensioenvoorziening maken deel uit van ons pakket met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.’

Gaan we weer. Ik vraag mij af of hij überhaupt begrijpt waar je het over hebt. Pensioen? Collectieve verzekeringen? Secundaire arbeidsvoorwaarden? Bedenk goed dat het ventje dat je zoekt meer tijd besteedt aan gamen dan aan het lezen van een krant. Wees daarom liever concreet en benader deze kandidaat op zijn eigen niveau, bijvoorbeeld met een zin als deze:

‘Hip, trendy en vernieuwend; wij lopen als bedrijf graag voorop. Doe jij met ons mee? Dan ligt er op je eerste werkdag een nieuwe iPhone voor je klaar.’

Heb jij nou ook een iPhone, of een toestel van een ander merk? Bel me dan gerust op als ik wat voor je kan betekenen. Of neem contact op via het contactformulier.